מתנדבים לצה"ל
תהליך ההתנדבות לצה"ל
צעירים רבים מוצאים עצמם היום במצב של קבלת פטור משירות צבאי בארץ, ומשום כך יש לא מעט מקרים של התנדבות לצה"ל של אנשים שקיבלו את הפטור אבל בכל זאת מעוניינים לשרת בצבא בתפקידים כאלה ואחרים. לצורך העניין, חשוב לדעת, כי ישנם מספר שלבים אותם צריכים לעבור מתנדבים לצה"ל.
השלב הראשון הוא לגשת אל מדור הפרט בלשכת הגיוס ולהגיש בקשת התנדבות לצה"ל. את הצעד הזה יש לבצע מיד עם קבלת הפטור מהשירות הצבאי, בין אם מדובר על פרופיל 21 קבוע או פרופיל 24 זמני. מתנדבים לצה"ל צריכים לזכור כי תהליך ההתנדבות עשוי לארוך מספר חודשים, ועל כן כדאי להקדים וליצור קשר עם לשכת הגיוס המקומית לצורך פתיחת התהליך מבעוד מועד. ההליכים אותם עוברים מתנדבים לצה"ל הם מבחנים פסיכוטכניים שונים, ראיון אישי, ועדה רפואית ואימות נתונים. המסלול הזה זהה עבור כל הצעירים המתגייסים לצה"ל, בין אם בשירות חובה או בהתנדבות.
בנות דתיות שקיבלו פטור מהצבא יכולות לתרום ולהתנדב אל
שירות לאומי לבנות דתיות ואילו הבנים אל
שירות לאומי דתי.
טיפול בתא מתנדבים
לאחר סיום הטיפול של לשכת הגיוס עובר התיק לטיפול תא מתנדבים במיטב. גורם רפואי דן במסמכים ובבקשה, ובמידת הצורך מזמן את המתנדב לועדה. הרופא עשוי להציב בפני
מתנדבים לצה"ל דרישה למסמכים רפואיים נוספים, אותם הם יביאו איתם אל הועדה. חשוב להבחין בין מתנדבים לצה"ל אשר קיבלו פטור על בסיס סעיף נפשי לבין מתנדבים אחרים. פרופיל נפשי דורש תהליך ארוך יותר ומעורבות של גורמים נוספים.
שאלון העדפות
מתנדבים לצה"ל רשאים למלא שאלון העדפות, הנשלח עד לבתיהם. את השאלון יש להחזיר אל תא המתנדבים בתוך שבועיים מרגע הקבלה, בתהליך המתרחש במקביל להעברת התיק לגורם הרפואי המוסמך. לאחר מכן מתקיים זימון לועדת מתנדבים, אשר בו מוחלט האם המלש"ב רשאי להתנדב ונקבע התאריך.
גיוס, השתלמות וטקס השבעה.
בשלב האחרון מתנדבים לצה"ל מגיעים כמובן אל יום הגיוס. ביום הזה הם עוברים שרשרת חיול, כאשר לאחר מכן עליהם להגיע אל השתלמות מתנדבים בת 5 ימים בבסיס צריפין. בהשתלמות הזו מועברים תכנים בסיסיים כמו בטירונות, ולאחר טקס השבעה מצטרפים המתנדבים אל היחידות שלהם.