רוח המיסטיקה והיהדות
רוח המיסטיקה שורה על פני שטח רחב של מיסטיקה, עולמות שונים ובקרב תרבויות רבות. אחת התרבויות שבה ניתן למצוא לאורך דורי דורות את הרוח המיסטית היא היהדות. לצד דברי החכמה, החוקים והסיפורים ההרואיים בהיסטוריה, מתקיימת גם תורה מיסטית, כוחות כישוף, תקשור ועוד. אחד ההיבטים החשובים והמוכרים ביותר של המיסטיקה היא הקבלה, כאשר רבים מאמינים בדרכה, בקרב יהודים לאורך ההיסטוריה. רוח המיסטיקה מעלה תהיות בנושאים שבגינו עלו לא מעט מחלוקות בין קהילות ואסכולות ביהדות.
החיבור המיסטי לעבר היהודי
על פי תורת המיסטיקה היהודית, הקבלה, רבים מן המאורעות שהתרחשו ומתועדים בתנ"ך הם מאורעות מיסטיים. כאשר מדובר על התקשור של משה רבנו עם האלוהים, מכות מצרים, עונשים של אש ועשן היורדים מן השמיים כמו גם המן במדבר. לכל זאת יש הסברים מיסטיים, שמבחינת הקבלה זהו מקורם וזוהי הסיבה שיצרה אותם – הגישה המיסטית. על פי גישה זו, ריבון עולם דיבר עם הנפשות המוכרות לאורך ההיסטוריה בדרך של תקשור.
העקרונות של רוח המיסטיקה ביהדות
רוח המיסטיקה יכולה בהחלט לפרש את מהלך האירועים ההיסטוריים היהודיים באופן שבו הרוח והחומר מתחדשים וההיררכיה נוצרת. סדר בריאת העולם מעיד על ההתחדשות הרוחנית הנובעת מתוך פעילות ועשייה גשמית. כמו גם, כדוגמא נוספת, יציאת מצרים היא התחדשות רוחנית לא רק של עם אלא גם של אנשים כאינדיבידואליים. בין אם מדובר בבחירה מראש של הקב"ה ובין אם מדובר בגורל של נשמות על פי הקבלה, עדיין התהליך המוכר והידוע הוא ההתחדשות המניעה את עקרונות המיסטיקה היהודית – הקבלה.
המיסטיקה מעניקה משמעות וערך לתנ"ך
התנ"ך הינו ספר הספרים ואחד המוטיבים המרכזיים בו הוא סיפור היהדות לאורך השנים והדורות, מערכת היחסים בין עם ישראל לאלוהיו וגם הסיפורים האנושיים הקטנים המעידים לא אחת על החולשה האנושית והחוזק היהודי שבה. במקביל, הקבלה נותנת משמעות נוספת ועמוקה מבחינתה לסיפורים התנ"כיים. המהות של רוח המיסטיקה מתקיימת לאורך כל הספר ותמיד ניתן למצוא את הקשר בין העולמות העליונים לתחתונים והקשר הרציף בין עולם העשייה ובין כס המלכות.